Quantcast
Channel: Sökresultat för ”open source”– TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!
Viewing all 21 articles
Browse latest View live

Studenttips: Gratis alternativ till Microsoft Office

$
0
0

Gratis alternativ till Word att ladda nerNu börjar skolorna dra igång och till skillnad mot när jag pluggade, använder studenterna datorer och inte papper och blyertspennor (som man fick vässa framme vid katedern). Fördelarna är många, bortsett från prislappen.

Inte nog med att man ska köpa en dator – även om vissa skolor lånar datorer till sina elever – utan man behöver även köpa programvaror. Det mest populära är Microsoft Office. Visst finns det studentrabatter för att få Office billigare, men det finns helt gratis alternativ för dig som vill lägga pengarna på annat.

Microsoft Office är defacto-standard bland studenter. Men de allra flesta studenterna är bara ute efter en ordbehandlare, det vill säga Word. Och i de fallen finns det flera gratis alternativ som fungerar ypperligt istället för Word.

Det viktiga med de fria alternativen är att de är kompatibla med Word. Du ska alltså utan problem kunna öppna Word-dokument i ditt gratisprogram, och du ska även kunna spara filer som går att öppna i Word. De tre program jag listar här klarar detta.

Alla tre programmen är dessutom översatta till svenska och de innefattar ordlistor för att du ska kunna köra stavningskontroll på dina dokument. Det ska väl erkännas att stavnings- och grammatikkontrollen kanske inte alltid är lika bra som i Microsoft Office, men den duger gott och väl.

Gratis Word, ladda ner OpenOffice

Apache OpenOffice

www.openoffice.org

OpenOffice är det mest populära Office-paketet som utvecklas inom öppen källkod. Det innehåller många program som fungerar ungefär som motsvarigheterna i Microsoft Office. De flesta är riktigt bra, medan andra inte når upp till Microsoft; Excel är till exempel vida bättre än OpenOffice Calc.

Write, som ordbehandlaren heter, påminner mycket om en äldre version av Microsoft Word. Gränssnittet ser ut som Word gjorde innan Microsoft valde att införa designen med fliksystem. Så om du ogillar flikarna i nyare Office, gillar du säkert OpenOffice.

Nördfakta: För ett tag sedan gav Oracle – som tog över OpenOffice när företaget köpte upp Sun, som i sin tur tagit över programpaketet när de köpte upp tyska StarDivision – upp och donerade OpenOffice till Apache Software Foundation (som bland annat ligger bakom webbservern Apache och en rad andra program med öppen källkod). OpenOffice har stått still ett tag men nu har Apache börjat komma igång och det ser intressant ut för framtiden. Apache har fått kod från IBM och deras Office-paket Lotus Symphony, som kommer implementeras i Apache OpenOffice 4.

LibreOffice gratis Office-paket

LibreOffice

www.libreoffice.org

När OpenOffice köptes upp av Oracle, var det många som trodde att Oracle skulle strunta i att vidareutveckla OpenOffice (vilket de alltså delvis fick rätt i). En del var så negativa mot uppköpet att de hoppade av och bildade en organisation vars syfte är att bland annat utveckla en egen version av OpenOffice – nämligen LibreOffice.

Eftersom OpenOffice utvecklas med öppen källkod är det fritt att ta programkoden, skriva om den och ge ut ett eget program. Det är just det som LibreOffice har gjort. Det påminner så klart mycket om OpenOffice, men för varje ny version som kommer desto mer skiljer sig programmen.

LibreOffice eller OpenOffice? Är du bara ute efter en bra ordbehandlare, är det en smaksak. Prova och se vilket du gillar mest.

Gratis Word, ladda ner AbiWord

AbiWord

www.abisource.com

Till sist vill jag tipsa om en personlig favorit som jag gärna rekommenderar till alla som är ute efter en ordbehandlare. AbiWord är en gratis ordbehandlare som ser ut som en äldre version av Microsoft Word (cirka Word 97).

AbiWord innehåller massor av funktioner, men det är ändå väldigt lätt att komma igång med och använda. Det är kvickt, översatt till svenska och kompatibelt med Microsoft Word.

Windows, Mac och Linux

Alla de här tre programmen är som sagt översatta till svenska och de har svensk rättstavning. De finns dessutom tillgängliga för såväl Windows som Mac OS X och olika varianter av Linux/Unix.

Har du tips på andra program som är bättre (eller lika bra) som ovan? Lämna gärna en kommentar!

Flattr this!


Firefox 15 snabbare och säkrare (plus en efterlängtad Mac-fix!)

$
0
0

Firefox 15, ladda nerMozilla lanserade igår Firefox 15 och den nya versionen av webbläsaren innehåller flera fixar som gör programmet snabbare, säkrare och mindre hungrigt på minne. Dessutom har Mozilla fixat en liten detalj i Mac-versionen som jag är väldigt tacksam över.

Den viktigaste nyheten i Firefox 15 är emellertid ett nytt system för att hantera insticksprogram. Firefox stora styrka är de otroligt många plugins som finns för att göra webbläsaren bättre. Fast tyvärr är det många tillägg som påverkar prestandan mycket negativt. Det här vill Mozilla nu fixa.

Till Firefox finns som mängder av tillägg som du gratis kan installera för att få extra funktioner i webbläsaren. För att ta ett exempel finns det mängder av plugins avsedda för webbutvecklare. Här kan du läsa mer om sådana:

Tyvärr är det vanligt att utvecklare av tillägg inte tar så stor hänsyn till hur deras plugin påverkar prestandan på webbläsaren. Därför har Firefox fått ofta orättvist mycket kritik vad gäller prestanda och stabilitet.

I och med Firefox 15 lanserar Mozilla ett nytt system för insticksprogram. Det ska, enligt en artikel hos IDG, hindra dåligt skrivna plugins att råka ut för minnesläckage, ett problem som gör att webbläsaren blir långsam äter mycket interminne.

Du laddar ner Firefox 15 från Mozillas hemsida.

Firefox 15 med bokmärksfält i fullskärmsläge på Mac

Den efterlängtade Mac-fixen!

Som säkert bekant använder jag Mac och PC/Windows ungefär 50/50 av arbetstiden. På kontoret, där jag har min stationära dator, använder jag först och främst Windows. Men när jag är mobil och väljer bärbar dator, faller valet oftast på min MacBook Air 11-tummare.

På Mac har jag sedan länge (ja, jag har kört Mac i flera år parallellt med PC) Safari som webbläsare. Av mer eller mindre en slump ”tvingades” jag över till Firefox (mer om detta i en annan bloggpost). Det har fungerat bra bortsett från en liten detalj. Bokmärkesfältet har inte visats när Firefox körs i fullskärmsläge.

Jag har delade åsikter om att köra program i fullskärmsläge. Jag hade inte velat göra det på en dator med 24-tumsskärm, men på en MBA med 11 tum är fullskärm väldigt smidigt. Som regel har jag Evernote, webbläsare och Mail-programmet öppna i fullskärm och växlar mellan att på styrplattan svepa höger eller vänster med tre fingrar.

Bokmärkesfältet älskar jag och använder flitigt i alla webbläsare. Mina bokmärken synkroniseras mellan alla datorer och olika webbläsare (jag använder Safari på min MBP, Chrome på mina Windows 7-datorer och Internet Explorer på mina Windows 8-datorer) med hjälp av gratisprogrammet Xmarks.

Problemet har dock varit att Firefox inte visar bokmärkesfältet i fullskärmsläge på Mac. Sjukt irriterande. Jag har fått ha sidofältet för bokmärken öppet vilket tar upp utrymme jag inte har (som sagt; 11-tumsskärm). Dessutom har jag massor av mappar och undermappar i mitt bokmärkesfält. Hopplöst i sidofältet.

Men nu! Äntligen! Det första jag noterade när jag uppgraderat till Firefox 15 på Macen, var att bokmärkesfältet stannade kvar även i fullskärmsläge! Visst, en sådan här pytteliten förändring borde inte vara värd sex långa textstycken, fast ur mitt perspektiv är det här två tummar upp. Utmärkt!

Flattr this!

Ubuntu kommer som operativsystem för smartphones

$
0
0

Ubuntu på mobiler/smartphonesDet har länge funnits rykten om av Linux-distributionen Ubuntu ska lanseras som operativsystem för smartphones. För ett bra tag sedan lanserade de ett nytt grässnitt som på många sätt var anpassat för surfplattor och smartphones – inte helt olikt Microsofts Windows 8.

Nu verkar det dock bli verklighet att ryktet. I slutet av 2013 beräknar man att de mobilerna med Ubuntu som operativsystem kommer att lanseras på marknaden. Frågan är om marknaden är redo för ytterligare ett operativsystem, utöver Android, iOS och Windows Phone. Ubuntu lär få arbeta en hel del i motvind.

I likhet med Android bygger Ubuntu på Linux, och man kommer att använda samma drivrutiner som Android, enligt en nyhet hos Cnet. Utvecklare kan bygga applikationer antingen specifikt för Ubuntus operativsystem, eller – vilket förmodligen är mer lockande i de flesta fallen – med hjälp av HTML5.

Idag är det mest populärt att bygga appar som är plattformsspecifika – det vill säga att de är kodade för det specifika operativsystemet. Rent tekniskt innebär det att apparna blir snabbare och man kan göra fler saker (Facebook övergav till exempel HTML5-appar för traditionella appar utvecklade för respektive operativsystem), men om man som utvecklare väljer att bygga sina appar i HTML5 kommer de att kunna köras på alla plattformar. Det enda som krävs är en bra webbläsare som har stöd för webbstandarder, och det har alla vettiga smartphones.

Canonical, företaget som ligger bakom Ubuntu, säger att man kommer visa upp ett antal smartphones med Ubuntu under CES-mässan. CES 2013 hålls den 8-11 januari 2013 i Las Vegas. Där presenteras galet mycket konsumentorienterade prylar. Jag har tyvärr aldrig själv varit där, men nån gång vill jag åka dit.

Hur som helst, har Ubuntu någon chans att slå igenom? Det finns så klart många som hoppas på det, men det finns också en hel del realister som inser att det ska väldigt mycket till för att operativsystemet blir en succé. VentureBeat har en krönika där man säger att Ubuntu för smartphones är doomed to fail.

Jag tror inte det klarar sig

Personligen är jag också väldigt tveksam till att det kommer slå igenom. Vi har sett massor av olika operativsystem för smartphones, som på pappret ser ut att vara riktigt intressanta och välgenomtänkta, men att slåss mot iOS och Android är inte lätt. Titta bara på Windows Phone – det är trots allt Microsoft och det är Windows, men de har ändå rätt svårt att ta marknadsandelar.

När det gäller Windows Phone tror jag emellertid att det har en bra chans på att lyckas, på lite längre sikt. Jag tror inte Windows Phone blir större än Android, för det känns helt orimligt. Men om några år tror jag att iOS och Windows Phone slåss om andraplatsen. Det hänger en del på huruvida Microsoft lyckas ta fram billigare modeller som når ut på marknader där iPhone är för dyr.

Ett annat skäl till varför Ubuntu inte har så goda chanser, är att de knappast lyckats speciellt bra hos konsumenter. Linux har i många år legat på en marknadsandel på runt 1 procent bland så kallade desktops. Däremot är de väldigt stora inom servrar. Men det finns ingen klockren koppling mellan servrar och smartphones – bara för att Ubuntu (eller Linux) fungerar fint som webbserver betyder inte att man vill ha det i sin smartphone…

Flattr this!

LibreOffice 4 lanserat: Gratis Office-paket för Windows, OS X, Linux

$
0
0

LibreOffice 4Det fria Office-paketet LibreOffice har lanserats i version 4.0, en större uppgradering från tidigare utgåva. LibreOffice baseras i grunden på OpenOffice.org men har sedan 2010 utvecklats som ett eget programpaket med öppen källkod av The Document Foundation.

Bland de stora nyheterna i LibreOffice 4 räknas integration med flera dokumentsystem via CMIS, bättre kompatibilitet med Microsoft Office, samt en bättre grund för att i framtida versioner förbättra gränssnittet. LibreOffice 4 finns till Windows, OS X och Linux.

LibreOffice 4 är enligt TDF en stor milstolpe, och kommer med flera nyheter, såväl synliga som dolda för användaren. Sammanlagt har över 500 programmerare varit inblandade i att ta fram koden för LibreOffice 4.

En hel del av nyheterna riktar sig till utvecklare – vilket vi användare först märker av i kommande versioner. Man har, som sagt, skapat en bättre grund för utvecklare att framöver arbeta mer med själva gränssnittet.

Idag påminner utseendet av LibreOffice om en gammal version av Microsoft Office (vilket jag inte menar på ett negativt sätt, för många föredrar den gamla sortens gränssnitt med små ikoner istället för till exempel fliksystem).

LibreOffice 4 lanserat

Om du idag använder OpenOffice, kan jag rekommendera att du provar att ladda ner LibreOffice. Det är ett relativt enkelt steg eftersom LibreOffice bygger på samma kod i grunden. Fördelen med LibreOffice är att det idag helt enkelt är bättre – det är i alla fall min uppfattning.

Med det sagt, arbetar Apache, som fått överta OpenOffice.org, med att bygga OpenOffice 4.0. Enligt deras hemsida letar de för fullt efter programmerare som kan hjälpa till.

Flattr this!

Firefox 19: Ny version med säkrare PDF-läsare

$
0
0

Firefox 19Firefox 19 har nu lanserats, och den största nyheten som lyfts fram på sidan om den nya versionen är inbyggd PDF-läsare. Vidare har man gjort att webbläsaren startar snabbare och det finns ännu bättre stöd för webbstandarder.

Sedan Mozilla gick över till snabbare utgivningar av Firefox, har versionsnumrena skjutit i höjden. Vi väntade på version 4 i en evighet, men sedan dess har det gått fort och nu är vi redan uppe i nummer 19. Däremot innebär varje ny version inga jätteförändringar – ungefär som med Google Chrome.

Personligen gav jag upp FirefoxWindows ett bra tag före Firefox 4 lanserades, och när 4:an väl kom levde den inte upp till förhoppningarna så jag stannade kvar med Chrome som min främsta webbläsare och Internet Explorer 9/10 som andrahandsval. Däremot har jag på Mac lämnat Safari till fördel för Firefox.

Firefox 19 PDF

Så det är under OS X som jag nu testar nya Firefox 19. Att man valt att implementera en egen PDF-läsare och på så sätt kringgå Adobes tillägg för webbläsare, har till stor del med säkerhet att göra. Adobes PDF-läsare har dragits med rätt många allvarliga säkerhetshål som bland annat gjort det möjligt för nätbrottslingar att kör programkod på surfares datorer genom att utnyttja säkerhetshål i Adobe Reader.

PDF-läsaren i Firefox 19 fungerar hyfsat bra när jag testar den. Den är snabb och nedskalad, men den har uppenbart lite problem med vissa teckensnitt, framför allt när det kommer till svenska tecken. Förhoppningsvis identifierar Mozilla buggarna och fixar dem till Firefox 20.

En annan större nyhet med Firefox 19 är att programmet ska starta snabbare, och här tycker jag det känns som om man har lyckats. Firefox kör igång blixtsnabbt på min MacBook Air.

Firefox 19

Andra nyheter riktar sig mot webbutvecklare, i och med förbättrat stöd för olika tekniker inom webbstandarder.

Du hämtar hem Firefox 19 från Mozillas hemsida. Webbläsaren är översatt till svenska och finns för Windows, Linux och Mac OS X. Dessutom har det kommit en version för Android.

Flattr this!

Ubuntu 13.04 lanseras senare idag

$
0
0

Ubuntu 13.04Om några timmar kommer Canonical att lansera sin LInuxdistribution Ubuntu 13.04, som också går under arbetsnamnet Raring Ringtail. Jämfört med den aktuella versionen för vanliga datorer, det vill säga Ubuntu 12.10, kommer den nya utgåvan inte att erbjuda några jättestora nyheter.

Enligt en nyhet hos Engadget har Caninical inför Ubuntu 13.04 främst arbetat på att fixa koden bakom operativsystemet. Även om det här innebär att man inte tillför en massa nya funktioner, är det ett steg i helt rätt riktning. Canonical säger själva att den nya versionen är den snabbaste och visuellt mest polerade utgåvan av Linuxdistributionen.

Som TkJ.se har skrivit om tidigare jobbar Canonical på att göra Ubuntu tillgängligt för smartphones och surfplattor. I det här arbetet ingår ett gränssnitt som ska fungera fint på pekskärmar – vilket på sätt och vis kan jämföras med det nya gränssnittet i Windows 8 (tidigare kallat för Metro).

I och med Ubuntu 13.04 har man förbättrat stora delar av koden till operativsystemet för att det ska fuingera bättre på smartphones och surfplattor i framtiden. Man har till exempel gjort att Ubuntu kräver mindre systemresurser, bootar upp snabbare, utnyttjar mindre internminne och mindre batteritid.

Det här är så klart positivt även för användare som kör Ubuntu på vanliga datorer. Framför allt är det bra för dig som har Ubuntu på en bärbar dator och ofta kör den på batteri.

Ubuntu på alla plattformar

Om ett år planerar Canonical att lansera Ubuntu 14.04, och då verkar det som om man siktar på att erbjuda ett operativsystem som fungerar på de flesta plattformar; datorer, smartphones och surfplattor. Gränssnittet ska vara detsamma på alla plattformar.

Det är med andra ord samma tankar som Microsoft delar med Windows 8, även om de har fått backa en del efter hård kritik från användare som inte gillat att köra det nya gränssnittet på datorer.

Besök Ubuntus hemsida.

Källor: Engadget, IDG, The Inquirer

Flattr this!

ZTE Open C och Open II – två smartphones med Firefox OS

$
0
0

Firefox OS på ZTE OpenAtt lansera mobiler med ett nytt operativsystem är en spekulativ satsning. Men det hindrar inte den kinesiska jätten ZTE att i samband med Mobile World Congress i Barcelona att presentera två stycken modellen som kör Mozillas nya Firefox OS.

ZTE Open C respektive Open II riktar sig främst till den så kallade low-end-marknaden. Det är med andra ord inte några värstingmobiler, men som man skriver i ett pressmeddelande krävs det inte speciellt avancerad hårdvara att köra Firefox OS och de webbaserade applikationer som används av operativsystemet.

Mobile World Congress slog idag upp dörrarna i Barcelona, Spanien, och under de fyra dagar som mässan hålls öppen kommer vi att matas av nyheter från såväl stora som små aktörer inom branschen. ZTE räknas till de större, även om de inte är jättestora på den svenska marknaden.

ZTE var väldigt tidiga ute med att hoppa på Mozillas mobila satsning med Firefox OS. Deras ZTE Open var den första kommersiella mobilen med Firefox OS, och den lanserades i juli förra året. ZTE Open lanserades först i Spanien av telekombolaget Telefónica. Samma operatör kommer inledningsvis att lansera ZTE Open C i Venezuela och Uruguay under andra kvartalet 2014.

ZTE Open C med Firefox OS

En av de största skillnaderna mellan Firefox OS och de tre ledande mobila operativsystemen – iOS, Android och Windows Phone – är att appar utvecklas i HTML5. I och med att operativsystemet använder webbappar istället för plattformsspecifika appar borde det i teorin vara enklare att slå igenom.

Webbappar kräver inte lika avancerad hårdvara, kanske främst på grund av att webbtekniken inte möjliggör lika avancerade applikationer (exempelvis grafiktunga spel). ZTE Open C (se bild) är snäppet bättre än Open II, men erbjuder ändå bara en 4-tumsskärm med upplösningen 800×480, en dual-core-processor från Qualcomm på 1,2 GHz, 512 MB internminne, en kamera på 3 megapixlar samt ett batteri som håller i 6-8 timmar.

Föregångaren ZTE Open lanserades aldrig i Sverige, och det är tveksamt om uppföljarna kommer att göra det. Det är ingen större efterfrågan på den här typen av low-end-mobiler här. Men skulle Firefox OS ta fart och någon tillverkare tar fram en mer avancerad modell lär vi få sen den i butikshyllorna.

Flattr this!

Heartbleed, bugg i OpenSSL – allvarligt säkerhetshål

$
0
0

Heartbleed, bugg i OpenSSLHeartbleed är buggen som fått många säkerhetsexperter att se rött. Men vad innebär det egentligen för dig som användare, och hur fungerar det? Heartbleed upptäcktes för ett tag sedan men man valde att göra det officiellt först igår, för att man skulle hinna skapa en uppdatering.

Buggen finns i OpenSSL, ett system för att kryptera trafik över Internet (exempelvis webbsidor som använder sig av https, något som Google och Facebook numera gör). Det är dock inte cyberkriminella som experterna är allra mest oroliga för ska ha utnyttjat säkerhetshålet – utan NSA, National Security Agency, den amerikanska myndigheten som spionerar på allt och alla.

OpenSSL utvecklas med öppen källkod, för att vem som helst ska kunna titta i koden och se till att det inte döljer sig några bakdörrar eller säkerhetsmissar.

Detta till trots har man alltså nu hittat ett allvarligt säkerhetshål, som fått namnet Heartbleed, och experter befarar att organisationer som NSA har känt till buggen och utnyttjat den i sitt arbete att spionera och samla information om alla möjliga.

SSL är viktigt för säkerheten

SSL är en metod för att kryptera trafik över Internet, och det används för att bland annat låta dig surfa säkert på olika webbsajter. Säkerheten ligger i att all trafik krypteras, så om någon avlyssnar din data kommer det inte att gå att utläsa något av det eftersom informationen är krypterad.

Många sajter använder sig av SSL för att vara säkra och för att skydda din personliga integritet. Du kan se när en sajt använder sig av SSL genom att det står https:// istället för http:// framför webbadressen.

Heartbleed och https

Ett exempel på när SSL alltid ska användas är när du köper något på nätet och behöver uppge ditt kortnummer. Den här informationen vill du naturligtvis inte ska gå att avlyssna, varför man krypterar. Det är därför du alltid ska kontrollera att det står https i de fall du ska fylla i lösenord, kortnummer och så vidare.

Heartbleed, vad är det?

De flesta sajter som har SSL använder sig av OpenSSL som lösning. Igår måndags gjorde forskare det offentligt att man hittat ett allvarligt säkerhetshål i OpenSSL. Man har döpt buggen till Heartbleed.

Något som gör buggen så allvarlig, är att den funnits i OpenSSL i cirka två år. Man vet inte om cyberkriminella eller andra har utnyttjat säkerhetshålet under de här åren. Skulle hackare ha hittat buggen, hade det förmodligen blivit offentligt snabbare eftersom det hade läckt ut på deras forum.

Men om till exempel NSA känt till buggen, lär det däremot inte ha läckt ut. Huruvida NSA varit medveten om buggen och utnyttjat den, går det bara att spekulera i. Vi vet emellertid att NSA lägger en hel del resurser på att hitta säkerhetshål de kan använda sig av i sitt spionarbete. Fast det är som sagt bara spekulationer och det finns ingen anledning att bli paranoid över det.

We don’t know for sure, but it wouldn’t be surprising if the NSA discovered the Heartbleed vulnerability before the general public did. OpenSSL is among the most widely used encryption software in the world, so it’s a safe bet that NSA security experts have gone through its source code with a fine-toothed comb. (Källa: Vox)

I SSL finns en funktion som kallas för Heartbeat. Det går ut på att ena datorn kan kontrollera om den andra datorn fortfarande är online, genom att skicka ett litet meddelande som i tekniska termer kallas för Heartbeat.

Heartbleed kan hitta hemliga nycklar

Vad säkerhetsforskarna har upptäckt, är att det går att implementera skadlig kod i själva Heartbeat-meddelandet. Det allra allvarligaste är att en dator kan skicka ett meddelande som returnerar innehållet i serverns internminne – RAM-minnet. Då servrar har rätt mycket väsentlig data i sitt RAM-minne, går det potentiellt att hitta rätt mycket viktiga hemligheter i informationen.

Den som utnyttjar Heartbleed-buggen genom att samla ihop data från en servers internminne, kan göra sökningar i datan för att plocka ut saker som lösenord, säkerhetsnycklar, personlig information och annat.

Skulle man lyckas snappa upp en ”secret key”, den säkerhetsnyckel som används för att dekryptera data som skickas från användare till servern, kan det gå illa.

OpenSSL, Heartbleed allvarlig bugg

Heartbleed upptäcktes av forskare hos Codenomicon tillsammans med Google Security. Man gick inte ut med information publikt förrän man samarbetat med utvecklarna av OpenSSL för att ta fram en säkerhetsuppdatering.

Som användare finns det inte mycket du kan göra för att skydda dig. De som har hand om servrar behöver installera den nya versionen av OpenSSL för att täppa igen hålet. Stora kända sajter har gjort det här, och de flesta kompetenta serveradministratörer lär uppdatera inom kort – om de inte redan gjort det.

”This vulnerability is not very difficult to exploit for those who know about it,” Felten tells me. Software to exploit the vulnerability is widely available online, and while the software isn’t as user-friendly as an iPad app, anyone with basic programming skills can figure out how to use it. (Källa: Vox)

Vox, som jag hämtat citat från här ovan, har publicerat en mycket lättförståelig artikel om Heartbleed. Den rekommenderar jag varmt, och det är den har själv har hämtat fakta från till den här bloggposten. Vill du lära dig mer om Heartbleed kan du ta en titt på sajten www.heartbleed.com.

Jag vill också slå ett slag för sajten Kryptera.se som har samlat ihop en hel del läsning om Heartbleed: OpenSSL Heartbleed dag två.

Flattr this!


Paint.NET 4 Beta: Gratis bildredigering imponerar i testversion

$
0
0

Gratis bildbehandling: Paint.NEtPaint.NET har länge tillhört mitt favoritverktyg inom kategorin gratis bildredigerinsprogram. Det finns en uppsjö av alternativ att välja mellan, men just Paint.NET har fastnat för mig.

Skälet är att det är lätt att arbeta med och går snabbt att lära sig. Gränssnitt och funktioner påminner om en kombination av Microsoft Paint och en nerskalad variant av Photoshop. Paint.NET 4 är fortfarande i betaversion men fungerar bra och ger en god inblick i vad nästa stora uppdatering innehåller.

Paint.NET började som en förbättrade version av Microsoft Paint, ritprogrammet som medföljer Windows. I tidernas begynnelse fyllde Paint en funktion, när du ville använda din dator för att rita med.

Microsoft Paint

Microsoft Paint för Windows 8 har blivit klart bättre än i äldre versioner av Windows, men det är fortfarande tämligen värdelöst i det vardagliga arbetet.

Idag är det så klart ännu fler som illustrerar på datorn, men framför allt använder vi grafiska program för att redigera digitalfoton. Och när det kommer till bildredigering av digitalfoton är Microsoft Paint minst sagt uselt. Det är definitivt inte skapat för att redigera digitalfoton, även om Paint i Windows 8 har blivit lite bättre.

Paint.NET har ett hål att fylla i programmarknaden. Steget från Microsoft Paint till Photoshop – eller det fria open source-alternativet GIMP – är väldigt långt. Visst finns det en hög med gratis och kommersiella program däribland, men utbudet av gratisprogram håller väldigt varierande kvalitet.

Paint.NET, gratis program för bildredigering

Gränssnittet Paint.NET är nedskalat och enkelt. Det kan ses som en kombination av ett upptrimmat Microsoft Paint och ett nertrimmat Photoshop.

Om du bara är ute efter att göra väldigt grundläggande ändringar i digitalfoton, såsom att beskära, skala eller justera färg och kontrast, finns det många program. Verktyg för att organisera dina digitalfoton (Picasa) och bildvisare (FastStone Image Viewer) erbjuder ofta dessa funktioner.

Har du däremot lite högre krav minskar utbudet drastiskt. Och det är här Paint.NET kommer in i bilden. Med ett snabbt och simpelt gränssnitt, är det lätt att komma igång med. Förutom de vanliga funktionerna har Paint.NET exempelvis stöd för en rad olika filter, lager med blandningsmöjigheter, historik, flera bra redigeringsverktyg, och så vidare.

Paint.NET: Många funktioner, bland annat sepia

Paint.NET innehåller en hel del filter för att göra förbättringar och förändringar i dina bilder; Gaussian blur, Oil painting, Frosted glass, Render Clouds och så vidare – du känner säkert igen namnen från Photoshops filter.

Aktuell officiell version av Paint.NET är 3.5.11, men för dig som vill se hur programmet kommer att se ut efter nästa stora uppdatering finns även Paint.NET 4.0 Beta

Notera dock att det är en betaversion, vilket betyder att det förmodligen fortfarande innehåller en del buggar. Jag har dock använt det flitigt i ett par dagar nu utan att stöta på några problem.

Här hittar du fler gratis bildredigeringsprogram.

Läs mer om Paint.NET

Programinformation

Paint.NET

Flattr this!

Svenska bankappar för iOS innehåller potentiellt allvarlig bugg

$
0
0

Säkerhetshål i funktionspaket för https till iOS-apparYtterligare en bugg inom https-trafik, som används för krypterad datatrafik, har hittats och den här gången kan det vara 25000, och upp till 50000, iOS-appar som är drabbade. Problemet kan göra det möjligt för avlyssning och förändring av data-trafik mellan appar och servrar. Bland de appar som kan vara öppna för buggen finns bland annat flera svenska bankapplikationer.

Problemet ligger i funktionsbiblioteket AFNetworking, som används av många iOS-applikationer för att hantera nätverkstrafik. Paketet utvecklas som öppen källkod och en utvecklare har redan lanserat en ny version där man spärrat möjligheten att utnyttja problemet. Det krävs nu att utvecklare uppgraderar sina applikationer för att inkludera den nya versionen av AFNetworking.

Säkerhetsbristen i AFNetworking gör det möjligt för angripare att använda vilket godkänt SSL-certifikat som helst för att dekryptera trafik som skickas över https. Detta görs möjligt om angripare kan placera sig mellan användaren och servern och snappa upp trafiken.

Det här är en så kallad man-in-the-middle-attack. Exempel på när angripare kan utnyttja det är genom att kontrollera öppna WiFi-nätverk (vilket är lätt på flygplatser, hotell, butiker och andra offentliga platser med mycket folk), personer som jobbar hos Internetleverantörer eller VPN-tjänster, eller statliga hackare som har tillgång till knytpunkter för Internet. (Källa: ArsTechnica)

Kan angriparna placera sig mellan användare och server på det här sättet, kan de alltså lyckas avlyssna och modifiera den trafik som skickas. Då går det alltså att snappa upp lösenord och annat, styra om trafik till falska sajter och så vidare.

Säkerhetsföretaget SourceDNA har tagit fram en söktjänst där du kan kontrollera huruvida apparna du använder dig av, kör den äldre versionen av AFNetworking som troligtvis innehåller buggen. Jag sökte på olika svenska banker för att se huruvida SourceDNA rapportera dem som säkra eller osäkra.

Säkerhetshål gör iOS-appar från svenska banker osäkra
image-23293

Swedbanks iOS-app är en av de applikationer som kan innehålla säkerhetshålet.

Nu ska det understrykas att sökmotorn kan ge en del så kallade False-Positive, vilket betyder att de som rapporterats innehålla buggen kanske inte gör det.

Osäkra

  • Swedbank
  • Nordea
  • Handelsbanken
  • Länsförsäkringar Bank
  • ICA Banken

Säkra

  • SEB
  • Volvofinans Bank
  • Skandiabanken
  • Ikano Bank
  • Nordnet
  • Avanza
  • Resurs Bank
  • Forex Bank

Rekommendationen är att kontrollera så att du använder de senaste versionerna av dina väsentliga applikationer. Och ha i åtanken att du inte använder dig av öppna WiFi-nät hur som helst. Om du ofta använder öppna WiFi-nät bör du skaffa en bra VPN-tjänst som säkrar dig – F-Secure Freedome finns även för iOS.

Flattr this!

Microsoft lanserar Windows 10 för Raspberry Pi

$
0
0

Raspberry Pi med Windows 10 IoT CoreI februari gick Microsoft ut med nyheten om att man kommer lansera Windows 10 för Raspberry Pi. Detta enligt linjen att Windows 10 ska kunna köras på alla typer av enheter, från datorer, surfplattor och smartphones, till stora servrar och små prylar – det som brukar kallas Internet of Things.

Nu skriver Microsoft i en bloggpost om att du från och med igår kan börja använda Windows 10 på din Raspberry Pi. Det är emellertid inte den vanliga skrivbordsversionen av Windows 10, utan en specialversion kallad Windows 10 IoT Core. Det är inte bara Raspberry Pi detta ska dyka upp på, utan även andra enheter. Förutom Raspberry Pi ges stöd även för MinnowBoard Max.

För att kunna använda Windows 10 IoT Core behöver du en Raspberry Pi 2 eller en MinnowBoard Max – det vill säga två pyttesmå datorer bestående av kretskort, vars syfte är att låta dig bygga saker. Det handlar alltså inte om att bara installera Windows 10 och sedan köra din Raspberry Pi som skrivbordsdator.

Windows 10 IoT Core is a new edition for Windows targeted towards small, embedded devices that may or may not have screens. For devices with screens, Windows 10 IoT Core does not have a Windows shell experience; instead you can write a Universal Windows app that is the interface and “personality” for your device. IoT core designed to have a low barrier to entry and make it easy to build professional grade devices. It’s designed to work with a variety of open source languages and works well with Visual Studio. [Källa: Microsoft]

Microsoft lanserade den första testversionen av Windows 10 IoT Core på Build-konferensen i slutet av april. Sedan dess har operativsystemet vidareutvecklats, med bland annat stöd för WiFi, Bluetooth och bättre support för Python och Node.js.

Om du är tekniskt intresserad och gillar att bygga egna saker, kan du läsa mer hos Microsoft om hur du kan använda Windows 10 IoT Core för att få liv i din Raspberry Pi 2. Jag skulle tippa på att vi får se en hel del kul projekt under hösten…

Flattr this!

Open Live Writer: Microsofts bloggverktyg som öppen källkod

$
0
0

Open Live WriterWindows Live Writer har nu äntligen kommit i en ny version – på sätt och vis. Microsoft har släppt koden öppet, och .NET Foundation har snappat upp den för att göra en ny version av programmet: Open Live Writer.

Precis som den äldre versionen är Open Live Writer är ett riktigt trevligt verktyg som ger dig ett trevligt gränssnitt att arbeta i för att skriva bloggposter. Istället för att du skriver dina blogginlägg i webbgränssnitt får du här ett lokalt installerat verktyg. Det är snabbare och stabilare, och säkrare.

De flesta uppdaterar sina bloggar via bloggverktygets webbgränssnitt. Som regel fungerar det här bara bra, men om du har bloggat ett tag har du säkert varit med om frustrationen när webbläsaren kraschar, eller när du av misstag råkar trycka [Ctrl]+[W] och stänger ner fönstret.

WordPress, och en del andra, snabbsparar visserligen dina bloggposter under tiden du skriver, så det är inte säkert att du förlorar hela texten, men det är inte alla verktyg som gör det. Open Live Writer erbjuder ett alternativ till webbgränssnittet.

Det här är också en fördel om du brukar jobba i nedkopplat läge, om du till exempel inte alltid har Internet eller inte vill slösa på ditt mobila bredband. Skriv din bloggpost lokalt och offline, för att sedan koppla upp dig och publicera.

En annan styrka med Open Live Writer är att du kan ansluta flera bloggar, och på så vis uppdatera dina sajter från ett och samma gränssnitt.

Open Live Writer
image-24140

Open Live Writer är en fork av Windows Live Writer, utvecklad med öppen källkod.

Hämtar din grafiska design

När du lägger till en blogg kommer programmet att ansluta till sajten och försöka skapa en grafisk mall utefter utseendet på din blogg, så att du kan skriva dina inlägg i samma typsnitt och med samma färger som på din blogg. Det här fungerar dock inte alltid.

Open Live Writer är inte fulländat än. Utvecklarna har tagit bort en del förlegade funktioner i det tidigare Windows Live Writer, men de har även lagt till nya. Dessutom lär det tillkomma fler finesser framöver. Inte minst med tanke på att det alltså utvecklas med öppen källkod, så att alla programmerare kan hjälpa till.

De håller exempelvis på att skapa stöd för tillägg, vilket kan bli väldigt intressant om programmet får tillräckligt med användare. För oss som har flera bloggar kan Open Live Writer bli riktigt bra framöver.

Programinformation

Open Live Writer

  • Hemsida: Open Live Writer
  • Utvecklare: .NET Foundation
  • Pris: Gratis
  • Plattform: Windows
  • Betyg: (7/10)
  • Kategori: Office-verktyg
  • Testat av:
  • Antal nedladdningar: 26

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

 

Flattr this!

Microsoft fortsätter överbrygga OS, går med i Linux Foundation

$
0
0

Microsoft och LinuxSedan Satya Nadella tog över rodret på Microsoft har han gjort klart att det inte ska spela någon roll vilket operativsystem användarna kör, så länge de använder Microsofts produkter. Det här har vi sett flera gånger; exempelvis att Microsoft släpper sina appar till såväl iOS som Android, och att man satsar mer på Mac OS X.

Den senaste skrällen är att Microsoft nu betalar årsavgiften på motsvarande 4,6 miljoner kronor för att bli platinamedlem – högsta nivån – hos Linux Foundation, organisationen som hanterar utvecklingen av Linuxkärnan. Ett ytterligare steg för Microsoft att stödja öppen källkod.

För att ta ytterligare ett exempel så skrev jag för drygt ett år sedan om att Microsoft arbetade på en version av Windows 10 för Raspberry Pi. Men det är bara ett av många drag från Microsofts sida. Härom dagen skrev TechWorld att företaget släpper Visual Studio till Mac OS X.

Det finns säkert många skäl till varför Microsoft nu blir platinamedlemmar i Linux Foundation. De största är att företaget under de senaste åren visat sig mer positiva till öppen källkod, och att pengarna i framtiden inte ligger så mycket i programvaror som plattformarna de används på.

Visual Studio för Mac OS X
image-24706

Visual Studio finns numera att ladda ner i en testversion för OS X.

Microsoft Azure, som är företaget molntjänst för applikationer av olika slag, har blivit en allt mer populär plattform. En tredjedel av de virtuella maskiner som körs i Azure använder Linux som operativsystem.

Välj din plattform för utveckling och färdiga appar

För att främja utvecklingen av applikationer för såväl Windows som iOS och Android, har Microsoft sedan ett bra tag tillbaka erbjudit sin utvecklarplattform Visual Studio i en gratisversion; Visual Studio Community. Framöver kommer deras kostnadsfria SQL Server Express att ha funktioner som kommer från den dyraste versionen SQL Enterprise.

Tanken är rimligtvis att du ska kunna utveckla applikationer för – och på – vilken plattform som helst, med förhoppningen att du kör din applikation från Azure. Det är här Microsoft sedan tjänar pengarna, genom att du hyr serverkraft i deras molntjänst.

En annan fördel med att arbeta i samma verktyg för alla plattformar, är att det blir enklare att konvertera apparna mellan operativsystemen. Då blir det inte samma väntetid mellan lanseringarna, som vi ofta ser när nya mobilspel först kommer till iOS, senare till Android och till sist kanske till Windows.

Visual Studio Community
image-24707

Visual Studio Community är gratisversionen av Visual Studio, som du kan ladda ner och använda för att skapa applikationer och program.

Som Computer Sweden skriver i sin nyhet, är det svårt komma på någon negativ kritik. Att det blir enklare att utveckla appar för olika plattformar är bara positivt för såväl utvecklare som konsumenter.

Gillade du artikeln?

Inlägget Microsoft fortsätter överbrygga OS, går med i Linux Foundation dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.

Krita: Ett riktigt bra och gratis ritprogram!

$
0
0

Krita, gratis ritprogramJag vill börja med att förklara att Krita inte är en bildbehandlare för att fixa dina digitalfoton. Visst kan du göra en del bildbehandling, men programmet är främst avsett för illustratörer och konstnärer. Och i det här området är Krita väldigt bra!

Om du har en ritplatta eller använder en surfplatta med Windows, kommer Krita att ge dig många bra finesser och lösningar för att underlätta att rita digitalt. Krita fungerar till exempel väldigt bra ihop med Microsoft Surface.

Det mest kända grafikverktyget är Photoshop, men även om det givetvis går att illustrera i Photoshop så är det framför allt ett bildredigeringsprogram. Du använder det för att redigera bilder och foton.

Krita är däremot ett ritprogram, för dig som vill måla och illustrera digitalt med hjälp av en ritplatta eller en touchsskärm. Det kan jämföras med program som exempelvis Manga Studio eller Painter.

Krita gratis ritprogram

Krita är imponerande välgjort med tanke på att det är helt gratis.

En stor skillnad är dock att Krita utvecklas med öppen källkod, och är därför gratis att använda. Och för att vara ett gratisprogram är det imponerande välgjort. Det är till och med översatt till svenska.

Krita finns för såväl Windows som Mac OS X och Linux.

Programinformation

Krita

  • Hemsida: Krita
  • Utvecklare: Krita Foundation
  • Pris: Gratis (öppen källkod)
  • Plattform: Linux, Mac OS X, Windows
  • Betyg: (7/10)
  • Kategori: Ritprogram
  • Testat av:
  • Antal nedladdningar: 388

Gillade du artikeln?

Inlägget Krita: Ett riktigt bra och gratis ritprogram! dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.

Nmap nyttigt verktyg för att skanna ditt nätverk

$
0
0

Ladda ner Nmap gratis för WindowsVill du snabbt ta reda på vilka anslutna enheter det finns på ditt nätverk, vilka öppna portar dessa enheter har, och en hel del annat – då ska du ladda ner Nmap. I 20 år har det här verktyget varit ett måste bland alla nätverksadministratörer, entusiaster och andra tekniker.

Programmet finns för såväl Linux, Windows som Mac OS X, och du kan välja mellan att använda textversionen som körs via kommandoprompten eller det grafiska gränssnittet som kallas för Zenmap. Det ska påpekas att det här är ett program som riktar sig till mer avancerade användare som vet hur nätverk fungerar.

Nmap kan användas i många syften. De som arbetar med säkerhet – goda eller onda – kan köra det för att ta reda på vilka öppna portar som finns på enheterna på nätverket. Eller så kan du som sagt använda det för att mappa upp ditt nätverk, och ta reda på vad det finns för anslutna prylar.

Själv har jag använt det av dels ren nyfikenhet för att lista alla grejor på nätverket, och dels för att hitta IP-nummer till skrivare och nätverkshårddiskar för att hitta adresserna till webbaserade administrationssidor.

Skanna nätverket efter enheter och öppna portar

Använd Nmap för att skanna ditt nätverk efter anslutna enheter och öppna portar.

Nmap är ett verktyg som är bra att ha liggande. Du vet inte när du kan behöva det. Om för ingen annan anledning så är det intressant att se hur många prylar som faktiskt är uppkopplade på ditt nätverket – det tenderar att bli en hel del med smartphones, surfplattor, datorer, spelkonsoler, nätverkshårddiskar och så vidare. Har du barn så blir listan lång i hemmet…

Fler nätverksverktyg!

Programinformation

Nmap

  • Hemsida: Nmap
  • Utvecklare: Gordon Lyon
  • Pris: Gratis
  • Plattform: Linux, Mac OS X, Windows
  • Betyg: (8/10)
  • Kategori: Nätverk
  • Testat av:
  • Antal nedladdningar: 163

Gillade du artikeln?

Inlägget Nmap nyttigt verktyg för att skanna ditt nätverk dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.


Läckt källkod för iOS kan öppna säkerhetshål i iPhone

$
0
0

Källkoden till Iboot kan öppna säkerhetshål i iOSKällkoden till en liten men viktig komponent i iOS har läckt ut på webben. Den har funnits tillgänglig på den populära utvecklarsajten Github, vilket naturligtvis retat upp Apple till att göra en aå kallad DMCA-förfrågan – ett sätt att få sajter att ta bort bland annat upphovsrättsskyddad data.

Komponenten kallad för Iboot, och är den kod som körs för att starta operativsystemet när du slår på din iPhone. Det här är ett ställe man inte vill ge kriminella hackare en ingång. Därför är det troligt att koden nu surrar runt för fullt bland hackare.

Anledningen till att koden för Iboot är ett så allvarligt säkerhetsproblem, är att hackare och skapare av farlig kod kan gå igenom den minutiöst för att hitta ett såkerhetshål som öppnar en väg in på iOS lagring av data, eller som gör det möjligt att tyst infektera din smartphone med någon form av virus eller trojan.

Det verkar inte ha skrivits om att någon hittat säkerhetshål i koden. Nätbrottslingar lär inte tala om det för någon om de hittar det, men även legala säkerhetsexperter läser koden med samma kunskaper.

Iboot källkod läckt

Vem som helst med dator och internet har kunnat ladda ner källkoden till Iboot från välkända Github.

Den version av Iboot som läckt ut är för iOS 9. Men Apple kan mycket väl använda samma kod även i nyare versioner av iOS.

Svenska Macworld skriver om säkerhetsläckan och förklarar att det här kan underlätta för de användare som vill göra en jailbreak på sin iPhone. Att jailbreaka sin smartphone var mer populärt förr, då det fanns andra appstores som du kunde använda med en jailbreakad mobil.

Källa: Motherboard

Gillade du artikeln?

Inlägget Läckt källkod för iOS kan öppna säkerhetshål i iPhone dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.

Tillverkare av Android-mobiler ljuger om viktiga uppdateringar

$
0
0

Säkerhet och uppdateringar för AndroidDin smartphone med Android är kanske inte så uppdaterad mot säkerhetsproblem som du tror. En ny undersökning visar att flera stycken av världens mest populära tillverkare av Android-mobiler ljuger om huruvida de distribuerat viktiga uppdateringar av Android till sina kunder.

Jag har skrivit om det här tidigare, men ett av de stora problemen med Android är att uppdateringar sköts av antingen din mobils tillverkare eller – ännu värre – din mobiloperatör. Det här är skälet till att så många smartphones saker viktiga uppdateringar.

Android är som säkert bekant världens mest använda operativsystem till bland annat smartphones, som utvecklas med öppen källkod. Det är gratis för mobiltillverkare, mobiloperatörer och andra att ladda ner, ändra efter eget behov och sedan sälja till användare (framför allt via förinstallationer på smartphones).

Det här är ett faktum som väldigt många tillverkare av smartphones utnyttjar. De flesta Android-system som finns i smartphones är på ett eller annat sätt förändrat, jämfört med den grundversion som erbjuds av Google.

Såvitt jag vet är det bara Google själva som använder grundversionen av Android i sina smartphones. Köper du en av Googles mobiler – till exempel om du skaffar Googles nya Pixel 2 – är det originalversionen av Android förinstallerad.

Smartphones med Android missar uppdateringar
image-26033

Uppdateringar och säkerhetspatchar för Android kan ta väldigt lång tid att dyka upp hos olika smartphones – ofta kommer de inte alls.

Hur uppdateringar av Android fungerar

När Google antingen till implementera en ny funktion i Android, fixat en bugg eller täppa igen ett säkerhetshål, gör de detta och meddelar utvecklare att det finns en uppdatering att ladda ner.

Men på grund av att Android så ofta har gjorts om av tillverkare och operatörer, går det inte bara att skicka ut uppdateringen till alla användare. Den måste kontrolleras och eventuellt justeras för att kunna fungera ihop med den egna Android-versionen.

Och det här saker och ting går fel. Det är därför en viktig uppdatering dröjer innan den kommer från Google till användare. Och har du en mobil som ersatts av en nyare utgåva är det inte säkert att tillverkaren bryr sig om att fixa uppdateringen alls.

Till skillnad mot med Apple iOS, som inte har det här problemet eftersom de kontrollerar hela sträckan mellan tillverkning och kund, för såväl hård- som mjukvara, innebär det här att det finns väldigt många olika versioner av Android ute hos användarna.

Om ett allvarligt säkerhetshål upptäcks, och Google fixar en patch, kan det ta månader innan denna verkligen når ut till användarna – om det ens händer. Den måste anpassas till respektive Android-variant, och även distribueras ut till konsumenterna.

2015 skrev jag om att 87 procent av alla Android-mobiler innehåller säkerhetshål. Skälet till det är just problemet med utveckling och distribution av uppdateringar.

Alternativet är att Google hade kontrollerat alltihop. När man fixat en bugg och lagt ut en uppdatering, skulle den automatiskt nå ut till alla användare. Det hade förhöjt säkerheten i Android, och minskat problem med support, men till priset av att ingen fick skapa egna versioner av operativsystemet.

Android-säkerhet
image-26034

Lögner om uppdateringar

Enligt en rapport från det tyska säkerhetsföretaget Security Research Labs (SRL) kan vi inte lita på att uppdateringar ens har skickats ut. Rapporten visar att en mängd olika tillverkare av smartphones med Android påstår att de fixat säkerhetsuppdateringar, när de egentligen inte alls gjort det.

Och listan över de som är skyldiga till detta, innehåller en hel del bekanta namn. SRL har kontrollerat olika smartphones för att se om de verkligen fått de uppdateringar som de påstår sig installerat. Så här många felaktiga uppdateringar handlar det om per tillverkare:

0-1 missed patches—Google, Sony, Samsung, Wiko Mobile

1-3 missed patches—Xiaomi, OnePlus, Nokia

3-4 missed patches—HTC, Huawei, LG, Motorola

4+ missed patches—TCL, ZTE

Källa: The Hacker News

De missade uppdateringar som ovan lista räknat, är sådana som klassats som antingen svåra eller kritiska. ZTE har alltså smartphones som kan påstå sig ha över 4 viktiga säkerhetsuppdateringar, när de egentligen inte alls har dem installerade.

Tyvärr finns det egentligen inte mycket du som användare kan göra, för att skydda dig mot säkerhetshål. Har du till exempel en smartphone från Samsung, får du vänta tills tillverkaren släpper sin version av en uppdatering som Google klassat som kritisk.

Android antivirus

Det finns gott om antivirus för Android.

Det är därför en god idé att överväga att installera ett antivirus på din Android-mobil. Det kommer inte att skydda dig mot alla problem, men det är ett extra lager av säkerhet. Här laddar du ner antivirus för Android.

Därmed inte sagt att man inte kommer lösa det här problemet. Project Treble är framtaget för att underlätta uppdateringar av Androids själva bas, för tillfällen där nya säkerhetshål eller buggar behöver fixas, utan att det behöver gå via tillverkare och operatörer.

Källa: The Hacker New

Gillade du artikeln?

Inlägget Tillverkare av Android-mobiler ljuger om viktiga uppdateringar dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.

Tor surfar anonymt gratis med nya Firefox-motorn

$
0
0

Surfa anonymt gratis med TorTor Browser, webbläsaren som låter dig surfa anonymt via Tors egna Onion-nätverk, har till slut hunnit ifatt utvecklingen och uppgraderat till Mozillas senaste Firefox-motor Quantum och det nya Photon UI-grässnittet.

Mozillas egna webbläsare Firefox har använt Quantum-motorn i ett tag nu, men utvecklingen av Tor går lite långsammare kanske framför allt på grund av att det inte är så många programmerare inblandade. Men att man nu kommit i fas innebär en bättre webbläsare.

Tor har funnits i många år och använder sig av ett speciellt nätverk för att låta användare surfa anonymt, det vill säga att dölja sitt äkta IP-nummer. Detta sker genom att all trafik skickas via olika noder runt om i världen.

Hastigheten tar en del stryk av det här, men det är ett enkelt sätt att gratis kunna skydda din identitet på nätet. I princip behöver du bara ladda ner Tor, klicka igång det och börja surfa.

Tor Browser för att surfa gratis
image-26425

Nya Tor Browser har uppgraderat med Firefox Quantum-motorn.

En annan fördel med Tor är att du kommer åt det så kallade Dark Web. Det består av anonyma servrar skyddade bakom Onion-adresser. Du har säkert hört om alla kriminella affärer som finns på Dark Web, men det är bara en del av det.

Att surfa med Tor Browser innebär dock inte att all din Internettrafik är krypterad och säker. Det ersätter därför inte en VPN-tjänst. Så vill du att all din trafik ska krypteras och skickas anonymt, behöver du köpa en VPN. Här hittar du flera bra VPN-tjänster.

Däremot är du anonym på Internet när du surfar, så Tor används exempelvis av de som gillar att titta på gratis film hos Dreamfilm och liknande tjänster – Streamtajm är den senaste i raden.

Programinformation

Tor Browser

  • Hemsida: Tor Browser
  • Utvecklare: Tor Project
  • Pris: Gratis
  • Plattform: Linux, Mac OS X, Windows
  • Betyg: (7/10)
  • Kategori: Webbläsare
  • Testat av:
  • Antal nedladdningar: 94

Gillade du artikeln?

Inlägget Tor surfar anonymt gratis med nya Firefox-motorn dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.

10 år sedan första Android-mobilen kom – så här såg den ut!

$
0
0

Android 10 årIgår var det exakt tio år sedan som den första kommersiella Android-mobilen lanserades, skriver Swedroid. Mobilen gick under namnet HTC Dream. Cirka ett år tidigare hade Google presenterat en demoversion av sitt mobila operativsystem.

Sedan dess har det hänt en del. Idag finns det ungefär 16000 certifierade modeller av Android-enheter, och världen över finns det över två miljarder aktiva enheter. Och jämfört med mobilerna för tio år sedan, har dagens modeller så hög prestanda att den är bättre än datorerna på den tiden…

När Google började bygga på sitt Android, hade man nog inte kunnat föreställa sig att operativsystemet skulle bli så populärt som det blivit. Mycket har dels att göra med Googles aktiva uppdateringar och dels faktumet att företaget släppt sitt OS som öppen källkod, så att vem som helst kunnat ladda ner och bygga om systemet efter eget behov.

De flesta mobiltillverkare har skapat egna versioner av operativsystemet, men idag verkar utvecklingen mer gå mot att man använder Googles egna version. Anledningen är bland annat att uppdateringar av Android blir snabbare i och med att smartphones använder Googles version, istället för mobiltillverkares och telekombolags egna Android-versioner, då dessa uppdateras mer sällan – om alls.

HTC Dream
image-26539

HTC Dream var den första kommersiella Android-mobilen.

Första mobilen med Android

Den första mobilen, HTC Dream – eller T-Mobile G1 som den också kallades, var utrustad med ett egen utfällbart tangentbord istället för ett mjukvarumässigt dylikt på en tryckkänslig skärm. Vidare hade den en processor från Qualcomm på 528 Mhz, 192 MB internminne och 256 MB lagringsutrymme, samt en skärm på 320 x 480 pixlar.

Det kan jämföras med dagens multi-core-processorer, internminne på flera GB och lagringsutrymme på upp till 512 GB. Skärmarna har idag ofta högre upplösning än vanliga datorskärmar med Full HD-upplösning.

Fler artiklar om Android

Gillade du artikeln?

Inlägget 10 år sedan första Android-mobilen kom – så här såg den ut! dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.

Atom, en gratis texteditor med många funktioner

$
0
0

Atom gratis texteditorAtom är ännu en gratis texteditor, som placerar sig högt upp på topplistan när det gäller funktioner. Editorn utvecklas med öppen källkod, vilket för dig som användare innebär att programmet är gratis. Det finns för Linux, Mac OS X och Windows.

Programmet är väldigt konfigurerbart med hjälp av paket med funktioner som du kan ladda ner. Det finns tusentals packet tillgängliga för att lägga till olika funktioner till din installation. Med andra ord är Atom en texteditor främst för dig som programmerar och vill ha en anpassningsbar editor.

Det finns som säkert bekant, en väldig massa olika texteditorer. En del av dem kostar pengar, men många är gratis – framför allt för Windows och Linux, men inte lika ofta för OS X. Atom är dock helt gratis för alla tre plattformarna.

Om du bara är på jakt efter en texteditor för att ersätta programmet som följer med operativsystemet (Anteckningar är exempelvis inte så bra), är Atom förmodligen inte ditt första val. I de här fallen hade jag hellre rekommenderat NotePad++.

Gratis texteditor, Atom
image-26663

Atom är en gratis texteditor som klarar allt du som utvecklare kan kräva – såsom färgkodning av många språk.

Atom är en texteditor för utvecklare

Programnmet är mer för dig som behöver en editor för att skriva kod. Oavsett om du skriver programvaror, eller om du utvecklar för webben, är du i behov av en riktigt bra editor. Och då är det här klart värt att testa.

En av styrkorna i programmet är att det finns så galet mycket tillägg, eller Packages som de kallas. I skrivande stund finns det över 8000 tillägg att välja mellan. Så om det är någonting du saknar, kan du ta en titt i sökmotorn på Packages.

Atom en gratis texteditor
image-26664

Det finns över 8000 olika tillägg att installera i texteditorn, för att du ska få fler funktioner.

När det gäller de funktioner som finns med från start, är det så gott som allt du kan förvänta dig av en editor för utvecklare. Färgkodning för en lång rad språk. Du kan ha en lista över filer i en arbetsmapp i vänsterspalten, vilket är utmärkt när du arbetar på större projekt.

Om jag ska jämföra Atom med någon konkurrent, tror jag Visual Studio Code är det program som kommer närmast. Här hittar du länkar till fler texteditorer för programmerare:

Programinformation

0

  • Hemsida: 0
  • Utvecklare: Atom
  • Pris: Gratis
  • Plattform: Linux, Mac OS X, Windows
  • Betyg: (8/10)
  • Kategori: Editorer
  • Testat av:
  • Antal nedladdningar: 27

Gillade du artikeln? ⇨ Bjud på kaffe – Swisha 25 kr till 070-3321680!

Inlägget Atom, en gratis texteditor med många funktioner dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.

Viewing all 21 articles
Browse latest View live